Vrijdag 1 juni Tjongejongejongejonge….!!!

3 juni 2018 - Labuan Bajo, Indonesië

Na een lekker ontbijt komt Julius ons halen met Us onze gids voor de boottrip. Us heeft al zwemflippers voor ons bij zodat we die kunnen passen en eventueel kunnen wijzigen. Het is een kort tripje naar de haven en onderweg worden nieuwe flippers voor L aangereikt. We rijden het havencomplex op en stoppen op de steiger voor Adika Sahir, een dekschuit, die meteen bij mij de herinnering aan Suske en Wiske oproept van het verhaal van de Sissende Sampan….zelfs de kapitein roept deze herinnering op. We worden heel vriendelijk onthaald; de kapitein en zijn koksmaatje en Us zijn de enige bemanningsleden. En dat voor ons 2e wat een luxe!! Alles krijgt een plekje en de boot wordt weg geboomd. Even later gaat de diesel aan en op naar het ruime sop. In de auto waren er al wat veranderingen op het staande programma aangekondigd door de beide gidsen. Het was een feestdag dus de kaartjes voor het bezoek van de eilanden van het nationale park waren duurder. Dat vonden ze een beetje te gek. Dus er werd gezocht naar een oplossing. Daarnaast moest er natuurlijk ook met de getijden en de eventueel mogelijke hardere wind rekening gehouden worden. De oplossing die we in de auto te horen kregen werd op de boot veranderd, de bootoplossing was de beste. We gaan nu eerst een stevig stuk varen naar het eerste Komodo eiland Rinca. Daar beginnen we met een wandeling. Hier betalen we de entreeprijs voor het nationale park en een ranger. We lopen met Mateus de middelste route. We zien, Komodovaranen, buffels, wilde kippen, zwijnen en makaken. Er worden foto’s geschoten door de gids van ons. Erg indrukwekkende beesten die Komodovaranen (wat een lang woord, hier worden ze dragons genoemd dus dat gebruik ik nu verder maar).

Deze drangons worden aardig groot in de 50-60 jaar dat ze leven. De wilde buffels zijn er voor hen. Het gebied is helemaal op de toeristen ingesteld. De gidsen zijn 10 dagen op het eiland en 10 dagen weer thuis. Tijdens de wandeling zijn we ook nog een aantal mooie vogels en een nest van de dragon tegen gekomen. De vrouwtjes maken meerdere nesten maar in 1 leggen ze de eieren, die ze 3 maanden beschermen. Dan gaat moeders weer op stap, opzoek naar een volgende leg. De dragons eten ook elkaar dus de kleintjes zijn een versnapering voor andere familieleden. De dragons doden door hun speeksel. Dat kan een tijdje duren voor dat echt werkt. Na een rondtocht van 2 uur gaan we terug de boot op waar ons een lekkere lunch wacht. Het koksmaatje ontpopt zich als een voortreffelijke kok. Op/met simpele middelen weet hij een lunch te toveren. Witte rijst,tonijn,tofu groenten.

Na de lunch varen we een eind door naar een koraalstrandje. Hier verzuipen we allebei met onze eerste pogingen tot snorkelen. Tjongejongejongejongejonge zegt Us…….

We klauteren allebei de boot weer in, L doet haar zwemvest uit, snorkel af en met elke laag voelt ze zich meer bevrijdt en ze springt het ruime sop in en zwemt gewoon naar de beach. En weer een Tjongejongejongejonge…. Van Us; die houwen erin!

Na die afgang gaan we door naar Komodoeiland waar we een 2e wandeling gaan maken. (Zo hoeven we maar 1 keer de entree van het nationale park te betalen). Mede door ons korte gespartel met het snorkelen is dit nu mogelijk geworden. Tegen de avond komen we bij Komodo eiland aan. Hier gaan we in de beginnende schermer de middellange wandeling doen. Hier zien we een witte kakatoe, een blackbird, een vis arend, diverse wilde zwijnen en een jonge dragon, ongeveer een halve meter dus waarschijnlijk een half jaar oud.

We vinden het allebei erg leuk maar toch ook een beetje eng, de vele geluiden, schaduwen etc gelukkig lopen we met 2 gidsen……

Terug op de boot varen we een klein stukje en leggen we aan bij een boei en gaan we dineren op de plek waar we gaan slapen. Weer weet de kok een lekkere maaltijd samen te stellen.

Rond 9 uur is alles in gereedheid gebracht en gaan we op het middendek onder zeil (flanellen doek..)